Waarom Surinamers een speciale band hebben met Schiphol Airport

Mijn observaties over de speciale band tussen Schiphol en de Surinaamse gemeenschap worden versterkt door persoonlijke verhalen. Een dergelijk relaas is dat van Amai, een beveiliger die in 2022 zijn opleiding op de luchthaven kwam doen vanwege personeelstekorten.

Amai is een bekende van mijn zus die in Utrecht woont. Tijdens mijn bezoek aan Nederland kwam ik in gesprek met Amai.

Zijn affiniteit met de luchthaven dateert echter van jaren terug, een connectie die zijn wortels vindt in zijn kinderjaren.

Als jonge jongen stond Amai, nu eind dertig, vaak op het panoramadak, starend naar de vliegtuigen die op het punt stonden op te stijgen. Het voorbijrijden aan de luchthaven bracht hem al warme gevoelens, een gevoel dat versterkt werd elke keer als hij langs de snelweg het Surinam Airways vliegtuig zag, vooral de Boeing 747-300 die in 2009 werd uitgefaseerd.

Amsterdam Schiphol Airport staat bekend als een belangrijk internationaal knooppunt, maar voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland heeft het een extra speciale betekenis. Recent onderzoek door het KIVC toont aan dat een aanzienlijk aantal Surinamers in Nederland, een voorkeur hebben voor Schiphol als hun ideale werkplek.

Uit de gegevens van een mini-enquête bleek dat van de 56 deelnemers, maar liefst 41 Schiphol bovenaan hun lijst plaatsten uit een selectie van vijf potentiële werkplekken. Vooral binnen de beveiligings- en dienstverlenende sectoren is deze trend duidelijk zichtbaar.

Amai is een van de vele Surinamers die hun professionele en persoonlijke groei koppelen aan de luchthaven. “Schiphol zorgt bij mij inderdaad voor een fijn gevoel. Hier zijn veel landgenoten. Dit zorgt voor een gevoel van vertrouwdheid en saamhorigheid”, weet hij zeker.

Een ander aspect dat hierin meespeelt is het loon. Functies, met name in de beveiliging, zijn van essentieel belang voor de luchthaven en worden bovendien goed beloond.

“Ik kan na een paar jaar doorgroeien naar teamleader, als ik het goed doe natuurlijk. Er is veel ruimte om mezelf te ontwikkelen”, aldus Amai.