Als je net als velen een Nederlands paspoort hebt en overweegt naar Suriname te verhuizen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om dit proces soepel te laten verlopen. Hier volgt mijn advies gebaseerd op de stappen die je moet nemen:
Reizen naar Suriname: Entry Fee en Machtiging tot Kort Verblijf (MKV)
Vanaf 14 mei 2024 kost de Entry Fee, een soort toeristenkaart, €50. Dit stelt je in staat om voor een periode van 90 dagen in Suriname te verblijven. Als je kunt aantonen dat je van Surinaamse afkomst bent, mag je tot zes maanden blijven. Wil je echter langer dan 90 dagen blijven, dan moet je een MKV aanvragen. Deze aanvraag moet drie maanden voor vertrek ingediend worden en vereist dat je persoonlijk langs gaat bij het consulaat, aangezien dit niet online kan.
Personen van Surinaamse Afkomst (PSA)
Als je van Surinaamse afkomst bent, adviseer ik je om een PSA-document aan te vragen. Dit document biedt tal van voordelen: je kunt zonder visum voor vijf jaar reizen naar Suriname en telkens tot zes maanden verblijven. Bovendien kun je in Suriname werken zonder werkvergunning en jezelf inschrijven als ingezetene, mits je kunt bewijzen dat je zelf in je levensonderhoud en huisvesting kunt voorzien.
Ingezetene worden via de PSA-wet
Als je besluit om je permanent in Suriname te vestigen, kan het PSA-document je helpen om je als ingezetene te registreren. Je hebt dan onder andere een uitschrijvingsbewijs van je huidige woonland nodig. Houd er rekening mee dat, hoewel het PSA-document veel voordelen biedt, het geen garantie biedt voor volledige ingezetenschap.
Conclusie
Wonen in Suriname met een Nederlands paspoort is zeker mogelijk, maar het vereist dat je goed voorbereid bent en de nodige stappen zorgvuldig volgt. Of je nu een Entry Fee, een MKV, of een PSA-document gebruikt, het is cruciaal om alle vereisten nauwkeurig te volgen om ervoor te zorgen dat je verblijf in Suriname zonder problemen verloopt. Denk goed na over wat je nodig hebt en plan je reis en verblijf zorgvuldig.
Jennifer Atmo, geboren in 1985 in Suriname, is een deskundige van haar thuisland. Ze woont in Paramaribo en is redacteur bij het Surinaams nieuwsmedium GFC Nieuws. Naast haar journalistieke carrière is Atmo de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke betrokkenheid, en gebruikt haar platform om bewustzijn en positieve verandering te bevorderen.