Raoel Swedo, voorzitter van Stichting Apache Social Network Suriname, vertelt in een gesprek met Mooi Suriname over het traditionele gerecht van de inheemse gemeenschappen: peperwater, oftewel pepre watra.
Peper water heet in het Lokono kadekera of kali -è ra en in het Kaliña, atjoepo. Dit gerecht wordt het meest gegeten met cassavebrood en soms ook met rijst. Swedo geeft aan dat zijn grootmoeder soms olie rijst klaarmaakte, dus kokosolie met een beetje zout erbij.
Dit bijzondere gerecht, dat vooral binnen de inheemse cultuur een prominente rol speelt, begint steeds meer bekendheid te krijgen binnen de bredere Surinaamse samenleving.
Peperwater is het voornaamste gerecht van de inheemsen en is uniek omdat het niet overal in Suriname te vinden is. Volgens Swedo is de authentieke versie van peperwater alleen binnen de inheemse gemeenschappen te proeven.
Hoewel er verschillende varianten van het gerecht zijn, waarin ingrediënten zoals lontai, ajinomoto, soepgroenten en tomaten verwerkt worden, benadrukt hij dat de echte peperwater simpel en puur is.
“De basis is cassavewater, waaraan alleen zout en peper worden toegevoegd,” legt hij uit. Het geheim van een goede peperwater ligt volgens hem in het bepalen van de juiste hoeveelheid zout en het gewenste aantal pepers.
Swedo vertelt dat vis, vooral Anjoemara, vaker wordt gebruikt om de pepre watra te bereiden. Daarnaast worden verschillende soorten wildvlees, zoals hazenvlees (hei meti oftewel labba), pingo (gerookt en rauw), baboen- en boskonijnenvlees, ook gebruikt.
“Het bijzondere is dat zelfs mensen die geen inheemse achtergrond hebben, steeds vaker peperwater kopen,” aldus Swedo. “Ze zeggen vaak: ‘Mijn ingi lust het’, verwijzend naar een spirituele connectie met het gerecht.”
Het spirituele aspect is een van de manieren waarop het gerecht zich verspreidt naar andere gemeenschappen. Er zijn ook toeristen die de inheemse dorpen hebben bezocht en op die manier kennis hebben gemaakt met de inheemse peperwater.
De populariteit van dit gerecht beperkt zich echter niet alleen tot Suriname. Swedo, die momenteel in Nederland vertoeft, vertelt trots dat zijn Apache peperwater daar inmiddels ook zijn intrede heeft gemaakt.
In de afgelopen twee maanden heeft hij met succes drie verkoopdagen georganiseerd, waarbij de vraag naar het gerecht groot was. Tijdens de verkoopdagen heeft de Nederlands-Surinaamse artiest, de bekende Tranga Rugie, het gerecht samen met Apache klaargemaakt.
“Mensen vragen nu zelfs naar een winterversie van de pepre watra,” zegt Swedo. Volgens hem is het gerecht behoorlijk goed ontvangen door de Surinamers die daar wonen.