Chyvaika Kartomedjo is 23 jaar en leerkracht in Amatopo. Inmiddels staat ze ook bekend om haar vrolijke TikToks vanuit het binnenland met “haar kinderen”, zoals ze al haar 18 schoolkinderen liefkozend noemt.
Chyvaika groeide op in Commewijne en leerde op jonge leeftijd van haar ouders en grootmoeder koken, huishoudelijke taken uitvoeren en voor zichzelf zorgen. Deze vaardigheden hebben haar gevormd tot een zelfstandige jonge vrouw.
Na haar afronding van de Mulo en vier jaar studie aan het Surinaams Pedagogisch Instituut, waar ze de opleiding “De nieuwe leerkracht bovenbouw” voltooide, kreeg Chyvaika via haar neef een aanbod om les te geven in Amotopo, een dorp in Zuid-Suriname. Dit was bijzonder, aangezien er nog nooit eerder onderwijs was aangeboden in dit dorp en Stichting Groene Groei Suriname/Forest93 net een school had opgericht.
De eerste dag in Amotopo was een uitdaging. Chyvaika bevond zich in een dorp vol hutten en bomen, waar de mensen geen Nederlands spraken. Ze vertelt aan mooisuriname.com: “Ik voelde me echt even alleen en verloren. Wat ik toen nog niet wist, is dat deze mensen als een familie voor me zouden zorgen. Ze hebben me omarmd vanaf de eerste ontvangst. Ik ben er erg trots op dat ik op de eerste school en als eerste leerkracht in Amotopo de kinderen hier onderwijs mag geven.”
Voor Chyvaika betekent lesgeven in het inheemse dorp Amotopo enorm veel. De kinderen geven haar dagelijks kracht en voldoening, en ze gelooft in hun potentieel. Ze vindt het belangrijk dat ook deze kinderen in het binnenland van onderwijs kunnen genieten en zegt: “Seeing them happy always makes me feel better.”
De uitdaging om les te geven in het binnenland verschilt aanzienlijk van lesgeven in Paramaribo. In Amotopo beheersen de kinderen de Nederlandse taal nog niet, wat het onderwijzen bemoeilijkt. Met hulp van een ontwikkelingswerker die een beetje Nederlands verstaat, kan Chyvaika de lessen verzorgen. Na twee jaar wordt de uitleg in het Nederlands gegeven, terwijl de leervakken nog met behulp van een tolk worden behandeld. De kinderen zijn enthousiast en willen na schooltijd blijven om meer te leren, en tegelijkertijd leert Chyvaika meer over hun cultuur en taal.
De leerkracht gebruikt extra aanschouwelijke materialen om de lessen te verzorgen in het dorp. “Ik gebruik veel plaatjes, spelletjes en liedjes, zodat de kinderen de lessen beter begrijpen. Dat vinden de leerlingen heel leuk en dan participeren zij spontaan.” Voor de leerkracht is de taalbarrière een grote uitdaging om goed te communiceren; daarom probeert ze ook zelf de Trio-taal te leren.
In het begin moesten de kinderen wennen aan de school en de bijbehorende regels, terwijl de leerkracht zich moest aanpassen aan de gebruiken in het dorp. Tijdens de eerste pauzes viel het haar op dat de kinderen niet gewend waren om gedurende de dag iets te eten en brachten de meesten dan ook geen eten of drinken naar school. Inmiddels wordt er wekelijks een broodmaaltijd gesponsord door meneer Gilbert van een toerismeoord naast het dorp.
De band tussen haar en de kinderen beschrijft Chyvaika als heel bijzonder. Ze vertelt dat ze de leerlingen een veilige omgeving biedt en dat ze wordt beschouwd als een tweede moeder. Ook komen de kinderen graag bij haar langs om te praten en samen naar school te lopen. Het dorp ondersteunt haar volledig, en de ouders zijn dankbaar voor haar inzet en de voortgang van hun kinderen.
Volgens Chyvaika heeft het lesgeven in het binnenland haar sterk gemaakt en waardevolle levenservaringen gebracht. Ze benadrukt dat het belangrijk is om het binnenland niet te vergeten en roept op tot bewustzijn bij beleidsmakers en burgers.
Aan leerkrachten die overwegen om in afgelegen gebieden te werken, wil Chyvaika het volgende zeggen: “Je bent meer dan een leerkracht alleen; je werkt aan de ontwikkeling van kinderen en hun gezinnen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het overbrengen van kennis en het aanpassen aan lokale omstandigheden. Het werk is complex en uitdagend, maar vooral erg dankbaar werk.”
Voor meer updates over haar leven in Amotopo kunnen geïnteresseerden terecht op de Forest93 sociale mediakanalen en Chyvaika’s Instagram.