Steeds vaker komt het voor dat mensen in Suriname geld lenen van familie, vrienden of kennissen, maar vervolgens niet terug betalen.
De reden: ze hebben het geld simpelweg niet om terug te betalen.
Deze situatie leidt niet alleen tot financiรซle spanningen, maar ook tot sociale conflicten binnen gemeenschappen en families.
Volgens onderzoek van mij speelt de economische realiteit in het land een grote rol.
Onverwachte uitgaven, zoals medische kosten of begrafenissen, kunnen veel mensen in de problemen brengen, vooral aangezien velen geen financiรซle buffer hebben.
In deze noodsituaties wenden zij zich vaak tot hun directe omgeving. Het lenen van geld gebeurt vaak op basis van vertrouwen, zonder officiรซle afspraken.
Toch ontstaan er regelmatig ruzies wanneer de terugbetaling uitblijft.
Mensen die geld hebben uitgeleend, voelen zich soms bedrogen of misbruikt, wat relaties onder druk zet of zelfs volledig verbreekt.
In de samenleving heerst de mening dat er meer bewustwording moet komen over verantwoord lenen en uitlenen.
Er wordt opgeroepen tot meer financiรซle educatie, en tegelijkertijd vindt men dat de overheid moet investeren in programmaโs die burgers helpen beter met hun geld om te gaan en in tijden van nood op een legale en duurzame manier hulp te krijgen.
S. King is een gepassioneerde schrijfster met een voorliefde voor human interest verhalen. Ze schrijft met hart en ziel over het leven van Surinamers en brengt hun verhalen tot leven met gevoel en diepgang.
Voor contact: [email protected]