Candice Zschuschen, afkomstig uit Bernharddorp in Suriname, is van Kaliña- en Lokono-afkomst. De verbinding met haar roots is iets waar ze veel waarde aan hecht. Ze voelt zich trots wanneer ze haar Inheemse cultuur mag uitdragen.
Van haar pipi (oma) leerde ze dat Inheemsen strijders zijn: mensen die onrecht afwijzen en in harmonie leven met de natuur.
Ondanks het stereotype dat Inheemsen dom of achtergesteld zouden zijn, ervaart Candice juist een rijkdom aan kennis binnen haar gemeenschap.
Ze leert dat de natuur geneeskrachtig is, dat water en bossen heilig zijn, en dat elk voorwerp, elke dans en elk kledingstuk een diepere betekenis draagt.
“Inheemse jongeren moeten zich bewust zijn van hun identiteit”
In een interview met MooiSuriname zegt ze: “Ik vind het belangrijk dat Inheemse jongeren weten wie ze zijn, dat ze op de hoogte zijn van hun rechten en hun cultuur.”
Volgens Candice is dat de kern van identiteit. “Als je je niet bewust bent van je eigen identiteit als Inheemse jongere, is de kans groot dat je je cultuur eerder verwaarloost dan omarmt.”
Uitdagingen voor Inheemse gemeenschappen
Ze benadrukt dat de uitdagingen voor Inheemse gemeenschappen in Suriname groot zijn. Naast de kwestie van grondenrechten zijn er tal van andere problemen, zoals een gebrek aan kader.
“Er zijn veel projecten nodig om bijvoorbeeld onze geschiedenis en taal te documenteren. Terwijl ouderen hun best doen om die kennis door te geven aan jongeren, is er maar weinig interesse.”
Ook het gebrek aan eenheid binnen de Inheemse gemeenschappen ziet ze als een struikelblok. “Eenheid maakt macht,” stelt Candice.
Ze maakt zich daarnaast zorgen over het verdwijnen van de Inheemse talen. “Niemand lijkt zich in te zetten om onze taal te redden. Dat is op dit moment een van de grootste uitdagingen.”
Educatie vormt eveneens een belangrijk aandachtspunt. “Het onderwijsniveau voor Inheemse jongeren, vooral in het binnenland, is laag. Er zijn geen gelijke kansen, bijvoorbeeld als het gaat om studiebeurzen.”
“Jongeren moeten hun Mulo of een gelijkwaardige opleiding vaak in de stad afronden. Daardoor verdwijnt het kader uit het binnenland.”
“Huisvesting in de stad is niet vanzelfsprekend, waardoor velen hun studie niet kunnen afmaken. Internaten zijn ook niet altijd betaalbaar.”
De rol van Inheemse vrouwen bij cultuur- en kennisoverdracht
Candice gelooft dat Inheemse vrouwen die kennis hebben van de artistieke aspecten van hun cultuur, een belangrijke rol kunnen spelen in het behoud en de overdracht van cultuur.
Daarnaast pleit ze voor meer mogelijkheden, naast de bestaande initiatieven van vrouwenorganisaties in het binnenland.
“Deze vrouwen zouden zelfstandig kunnen produceren en zo hun kennis kunnen doorgeven aan jongeren die ook leergierig zijn.”
Boodschap aan beleidsmakers
Tot slot richt Candice zich met een duidelijke boodschap aan de Surinaamse beleidsmakers: “Geef Inheemse gemeenschappen de ruimte om zich te ontwikkelen. Stimuleer en motiveer jongeren.”
“Mijn oproep is om terug te geven wat wij verloren zijn. Geef meer aandacht aan de wensen en noden van mijn Inheemse broeders en zusters.”
S. King is een gepassioneerde schrijfster met een voorliefde voor human interest verhalen. Ze schrijft met hart en ziel over het leven van Surinamers en brengt hun verhalen tot leven met gevoel en diepgang.
Voor contact: [email protected]