In Suriname lijkt de markt voor tweedehands kleding niet van de grond te komen. Volgens een recente uitspraak van een lokale onderneemster, een 33-jarige vrouw actief in de mode-industrie in Paramaribo, ontbreekt het eenvoudigweg aan interesse voor gebruikte kleding.
Deze bevinding wordt ondersteund door een door haar uitgevoerd onderzoek, waaruit blijkt dat nieuwe, modieuze kleding de voorkeur heeft onder de Surinaamse bevolking.
Deze trend kan mogelijk toegeschreven worden aan de groeiende waarde die gehecht wordt aan het volgen van de laatste mode, zelfs wanneer dit betekent dat men binnen een strak budget moet blijven.
Hoewel nieuwe kleding vaak duurder is, wijst alles erop dat de consument in Suriname bereid is hierin te investeren, in tegenstelling tot de aanschaf van tweedehands kledij.
Ondanks de geringe populariteit van tweedehands kledingwinkels, blijkt uit de observaties van de zakenvrouw dat het in familiekringen nog steeds gebruikelijk is om kleding onderling te ruilen.
Bovendien is het niet ongewoon dat er vanuit Nederland gebruikte kleding en schoenen naar Suriname worden gestuurd.
Deze praktijk lijkt echter beperkt tot privécontexten en heeft nog niet geleid tot een brede acceptatie van tweedehands kledingwinkels in het openbare leven.
De culturele en economische dynamiek in Suriname kan een verklaring bieden voor deze ontwikkeling. De Surinaamse samenleving, rijk aan diversiteit en beïnvloed door zowel binnenlandse als buitenlandse mode-invloeden, lijkt een sterke nadruk te leggen op individualiteit en het uitdrukken van persoonlijkheid via kleding.
Dit kan een reden zijn waarom nieuwe, trendy kleding meer in trek is, aangezien dit meer mogelijkheden biedt voor zelfexpressie en het volgen van actuele modetrends.
Samenvattend lijkt de markt voor tweedehands kleding in Suriname weinig tot geen kans van slagen te hebben, ongeacht de financiële situatie van de potentiële kopers.
De focus ligt sterk op het nieuw, fris en modieus gekleed zijn, een trend die naar verwachting zal blijven aanhouden.
Jennifer Atmo, geboren in 1985 in Suriname, is een deskundige van haar thuisland. Ze woont in Paramaribo en is redacteur bij het Surinaams nieuwsmedium GFC Nieuws. Naast haar journalistieke carrière is Atmo de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke betrokkenheid, en gebruikt haar platform om bewustzijn en positieve verandering te bevorderen.