Shaiayana Nanhaykhan is een jonge mehendi-artiest in Suriname. In een gesprek met MooiSuriname deelt ze hoe haar liefde voor deze kunstvorm is ontstaan.
“Mehendi begon voor mij als een hobby,” vertelt ze. “Ik keek naar mijn moeder, die toen alle lessen volgde om mehendi te leren zetten, vooral voor bruidjes.”
Op twaalfjarige leeftijd bracht Shaiayana voor het eerst een henna-design aan bij een klasgenoot. “Ik liep altijd met een henna cone rond; die zat standaard in mijn schooltas. Mehendi was gewoon mijn hobby.”
Slechts vier maanden later kreeg ze de kans om een bruidje te versieren met mehendi, nadat haar werk via haar nichtje was opgemerkt.
“Vanaf dat moment groeide mijn passie verder, vooral op school. Tijdens vrije lesuren stonden klasgenoten altijd klaar voor een nieuw mehendi-patroon.” Sommige van die klasgenoten behoren nog steeds tot haar vaste klantenkring.
In 2015 maakte ze een Facebook-profiel aan waarop ze af en toe haar ontwerpen deelde. “Het was allemaal nog niet perfect, maar ik kreeg al snel klanten,” zegt ze.
Toch ging het niet altijd van een leien dakje. “Soms kreeg ik negatieve feedback, en dacht ik eraan om te stoppen. Maar iets in mij zei: ‘Ik laat mezelf niet stoppen.’”
Die innerlijke drive hield haar op koers. Ze bleef oefenen, probeerde nieuwe designs uit en bestudeerde het werk van andere artiesten. “Ik bleef mezelf motiveren.”
In 2020 zette ze een belangrijke stap door haar eigen pagina op te richten: Shaiayana’s Mehendi and More. Wat begon als een hobby, groeide uit tot een serieuze kleine onderneming. “Ik had dit nooit alleen kunnen doen,” benadrukt ze.
“Ik ben iedereen die mij op welke manier dan ook heeft geholpen – met ideeën, suggesties, kritiek, complimenten, motivatie, een like of een simpele share – uit het diepst van mijn hart dankbaar.”
Over haar vak vertelt ze dat mehendi, ook wel henna genoemd, een traditionele kunstvorm is waarbij handen en voeten worden versierd met een pasta van de hennaplant. “Wij noemen dat organic henna. Die maak ik zelf met poeder uit India. Daarnaast heb ik ook fast dry mehendi, beter bekend als inkt-henna.”
In Suriname wordt mehendi volgens haar vaak gebruikt bij speciale gelegenheden zoals huwelijken, verlovingen, moerans (het kaal scheren van baby’s) en soms ook bij verjaardagen.
Ze legt uit dat de patronen vaak ook een diepere betekenis hebben. “Bloemen staan voor vreugde en nieuwe beginnen, pauwen symboliseren liefde en schoonheid, mandala’s vertegenwoordigen harmonie en eenheid, vissen staan voor geluk en overvloed, en vine-achtige patronen voor groei en verbondenheid.”
Bij bruiloften speelt mehendi een bijzondere rol. “Een donkere kleur op de huid wordt gezien als teken van een sterke band tussen het bruidspaar. In sommige culturen wordt zelfs de naam van de bruidegom in het ontwerp verwerkt, als een speelse traditie.”
Bij gasten duurt een eenvoudig patroon ongeveer tien tot twintig minuten. “Voor een bruid ben ik meestal drie tot vier uur bezig, afhankelijk van het design. Dan worden de binnen- en buitenkant van de handen én de benen gedaan. De hoogte bepaalt de bruid zelf.”
Wat haar het meest raakt in haar werk, is de betekenisvolle rol die ze mag vervullen. “Het mooiste aan mehendi vind ik dat ik deel mag uitmaken van een bijzonder moment in iemands leven.”
“Ik leer geweldige mensen kennen die ons als artiesten waarderen. Zonder mijn bruidjes en andere klanten ben ik als artiest ook niks,” besluit Shaiayana.
S. King is een gepassioneerde schrijfster met een voorliefde voor human interest verhalen. Ze schrijft met hart en ziel over het leven van Surinamers en brengt hun verhalen tot leven met gevoel en diepgang.
Voor contact: [email protected]