Op verschillende zwemplekken in Suriname, bijvoorbeeld in het district Para, valt een opvallend bordje op: “Geen menstruerende vrouwen in het water.”
De boodschap roept regelmatig discussie op. Is dit een vorm van uitsluiting, of schuilt er een andere reden achter? MooiSuriname ging op onderzoek uit.
De belangrijkste reden die lokale bewoners en beheerders aanhalen, is veiligheid. In de Pararivier leven piranha’s – roofvissen met vlijmscherpe tanden die bijzonder gevoelig zijn voor bloed in het water.
Hoewel aanvallen zelden voorkomen, vrezen sommige recreatieoorden dat menstruatiebloed de vissen zou kunnen aantrekken. Liever geen risico, is dan het uitgangspunt.
Ook mensen met open wonden of schaafplekken krijgen het advies om het water te vermijden. Zelfs kleine hoeveelheden bloed of geursporen kunnen roofvissen prikkelen.
Daarnaast wordt afgeraden om voedsel te eten of in het water te gooien, omdat dit eveneens vissen kan lokken.
Naast de veiligheidsaspecten verneemt MooiSuriname dat ook cultuur een rol speelt.
In sommige inheemse en marrongemeenschappen gelden eeuwenoude tradities waarin menstruerende vrouwen tijdelijk bepaalde plekken in de natuur niet mogen betreden.
Dit gebeurt uit respect voor spirituele overtuigingen of het evenwicht van natuurlijke energieën.
Hoewel het bordje voor sommigen aanstootgevend of discriminerend overkomt, wordt benadrukt dat het vooral gaat om bescherming – zowel uit praktisch oogpunt als met het oog op traditionele waarden.
In gebieden waar natuur en cultuur samenkomen, is het dan ook belangrijk om rekening te houden met de plaatselijke omstandigheden.
Foto ter illustratie.
S. King is een gepassioneerde schrijfster met een voorliefde voor human interest verhalen. Ze schrijft met hart en ziel over het leven van Surinamers en brengt hun verhalen tot leven met gevoel en diepgang.
Voor contact: [email protected]