Svenn Swedo wil later zijn eigen inheemse restaurant in Suriname openen

Svenn Swedo, beter bekend als Pepre Watra Basi, vertelt in een interview met MooiSuriname hoe zijn onderneming tot stand kwam.

Het idee ontstond na het verlies van zowel zijn zoon als zijn moeder binnen één jaar.

Door het intense verdriet en de daaropvolgende depressies vond Svenn rust en passie in het koken – vooral in het bereiden van pepre watra, oftewel peperwater.

Pepre watra 

Svenn had het aanvankelijk allemaal onderschat. Koken was altijd meer een hobby geweest. Maar toen hij steeds vaker complimenten kreeg over hoe lekker hij kookte, begon hij het serieuzer te nemen.

Langzaam groeide het uit tot een echte onderneming.

Wat Pepre Watra Basi uniek maakt, is volgens Svenn de passie waarmee hij kookt.

“Ik kook met heel veel liefde en passie. Mijn voorbereidingen begin ik altijd een paar dagen van tevoren. Ik werk niet ‘snel-snel’, want ik geef mensen alleen wat ik zelf ook goed genoeg zou vinden.”

Het concept voor zijn gerechten komt volledig van hemzelf. Hij kookt intuïtief – zonder te proeven – en vertrouwt op zijn gevoel en ervaring.

Zijn pepre watra wordt breed geprezen. Klanten van allerlei achtergronden, Hindostanen, Javanen, Creolen, Inheemsen, Brazilianen en Cubanen, genieten van zijn gerechten.

De populairste variant is de pepre watra anjoemara, maar het menu biedt ook versies met wildvlees, krab, kip en een unieke special met garnalen.

Een van zijn grootste klantengroepen bestaat uit Nederlanders. Soms vragen ze hem zelfs: “Wanneer kom je naar Nederland?”

Dat is nu nog niet mogelijk, maar Svenn heeft een idee bedacht om pepre watra naar Nederland te versturen.

“Aanstaande zondag is de eerste pilot. Als alles goed gaat, krijgen de klanten hun bestelling op dinsdag.”

De ondernemer maakt momenteel een moeilijke periode door. “Het is een zware uitdaging, dat moet ik eerlijk toegeven,” zegt hij.

“Soms raak je diep in een depressie en denk je aan van alles. Maar ik heb mijn mindset op een doel gezet: doorzetten, hard werken en op een eerlijke manier mijn geld verdienen, zodat ik mijn verantwoordelijkheden kan nakomen.”

Na het verlies van zijn zoon had hij de hoop in God en in cultuur opgegeven. “Ik was boos op God, boos op de cultuurmensen die me toen niet konden helpen. Maar ik heb me er nu in berust.”

“Ik geloof dat God een plan heeft met ieder mens. Alles wat gebeurt, gebeurt met een reden. Als ik mijn moeder en zoon niet had verloren, was Pepre Watra Basi misschien nooit ontstaan.”

Aan anderen in de samenleving die het ook zwaar hebben, wil hij meegeven om de hoop nooit op te geven.

“A wiens fa a alengwatra tranga, wan dei a son o schijn in yu libi. Je zal weer kunnen genieten, het komt goed. Zet je beste beentje voor, houd je hoofd positief en never give up in life.”

Met een positieve mindset kijkt Svenn naar de toekomst. Hij heeft grote plannen, waaronder de wens om een inheems restaurant te openen waar mensen kunnen genieten van zijn pepre watra.

“Op dit moment is de enige mogelijkheid om de pepre watra op te halen, maar alles op zijn tijd. Ik blijf positief en blijf mijn best doen, ondanks de druk.”

Svenn heeft zijn verhaal over de moeilijkheden die hij doormaakt gedeeld op sociale media, en de reacties zijn overweldigend positief, vertelt hij.

“Iedereen probeert een handje bij te dragen. Er is genoeg liefde in Suriname, en dat ervaar ik keer op keer. Aan de hele gemeenschap wil ik zeggen: soso lobi en grantangi.”